Fortid, nutid og fremtid

Holstebro Byjubilæum 750 år - Connect Us

I 2024 fejrer vi Holstebros 750 års byjubilæum. En folkefest med international flyvehøjde. Med små stjernestunder og store fyrtårne. Et jubilæumsår, der forbinder hele egnen fra kyst til fjord og får Holstebro til at lyse op på landkortet.

En bro mellem fortid, nutid og fremtid

Folkefest med 750 events. Historisk stolthed og fremtidsvisioner. Lokal inddragelse og internationalt udsyn. Det er lige nu nogle af de store streger på tegnebrættet til Holstebros byjubilæum i 2024.

Festårets gennemgående tema handler om at bygge bro mellem mennesker og fejre forbindelser mellem fortid, nutid og fremtid. Ikke kun byen, men hele kommunen skal være med til at fejre det store jubilæumsår.

Der bliver masser af aktivitet, mangfoldighed, diversitet, store kulturoplevelser og nye forbindelser mellem uddannelse, kunst, sport, natur, handel og erhverv.

Optræden på torvet ved rådhuset

Navneattesten fra 1274

Tirsdag den 6. februar 2024 er den præcise dato for Holstebros 750 års ’fødselsdag’.

Byen har helt sikkert flere år på bagen. Men første gang navnet står sort på hvidt, er på et skøde udstedt af biskop Tyge i Ribe. Der står at fru Lucie giver Vinderupgård videre til ridderen Jens Kalf på visse betingelser. Skødet er dateret ”i Holstebro i det Herrens Aar 1274 den 6. Februar”.

Skødet er altså Holstebros ældste officielle navnebevis. Datoen bliver markeret med flere arrangementer.

Navneattest

Connect Us

Byjubilæets underliggende tema ”Connect Us” afspejler festårets  ambition om at fejre forbindelser og bygge bro mellem mennesker - også internationalt.

Byjubilæumslogoet forbinder

Kan en logokonkurrence skabe engagement på tværs af generationer?

Kan en børnetegning af byrum, bro og borgere blive til et jubilæumslogo?

Og kan det indeholde alle de elementer, som vi forbinder med et byjubilæum?

Læs historien bag logoet

Broen ved Musikteatret

Kernefortælling

I 2024 fejrer vi Holstebros 750 års byjubilæum. En folkefest med international flyvehøjde. Med små stjernestunder og store fyrtårne. Et jubilæumsår, der forbinder hele egnen fra kyst til fjord og får Holstebro til at lyse op på landkortet.

Åen gav os våde fødder engang, men den stoppede os ikke. Vi byggede en bro, udnyttede vandkraften og sugede strømmen til os med nysgerrighed og udlængsel, lange rejser og lukrativ handel. 

Vi vil i jubilæumsåret bygge en ny bro mellem fortid, nutid og fremtid. Fortælle om Holstebros aftryk på omverdenen – og verdenshistoriens indtog i Holstebro. 

Vi vil bygge bro mellem mennesker. Mellem børnene, de unge, de voksne, ældre, frivillige og foreningsdanmark. Skabe masser af aktivitet, mangfoldighed, diversitet, store kulturoplevelser og nye forbindelser mellem uddannelse, kunst, sport, natur, handel og erhverv.

Det er her på broen, vi samler holdet, mærker hvor vi kommer fra og bygger et stærkere fælles fundament til fremtiden. Med fornyet handlekraft, skaberkraft og tiltrækningskraft. Fra baglandet til udlandet. 

Det er her, vi tester bæreevnen med uventede møder og nye strømninger langvejs fra. Udforsker det, der kan bringe os videre på den anden side. Og sætter gang i det, vi vil give videre til næste generation. 

Vær med til en jubilæumsfest, der bygger bro til fremtiden, til verden, til hinanden.

Borgere i gågaden

Programleder Morten Bramming

Programleder Morten Bramming

I spidsen for forberedelserne står programleder Morten Bramming, der er ansat i afdelingen Kultur og Fritid i Holstebro Kommune. 

Han har indtil videre talt med over 150 personer om muligheder og ideer til byjubilæet. Både folk fra erhvervslivet, kulturaktører, uddannelsesinstitutioner, foreninger, politikere og lokale ildsjæle.

Lige nu er programlederen i gang med at udvikle og planlægge events i samarbejde med forskellige aktører.

Morten samler trådene og sparrer med kulturaktørerne om deres arrangementer og planer for 2024. Og så arbejder han på det store jubilæumsprogram.

Kontakt programlederen på morten.bramming@holstebro.dk eller 9611 6921

Jubilæumskomitéen

Jubilæumskomité

Komiteens 16 medlemmer fungerer som ambassadører for Holstebro Byjubilæum og som sparringspartner for programlederen.

 • Formand: Jens Kaasgaard
 • Kultur, Erhverv og Arbejdsmarked: Mette Højborg
 • Ungemiljøet: Victor Tambo
 • National kultur: Per Erik Veng
 • ErhvervsForum Holstebro: Peter Kjeldbjerg
 • Jydske Dragonregiment: Anders Poulsen
 • Landbruget: Kristian Gade
 • Dagbladet Holstebro: Søren Egebjerg Pedersen
 • Uddannelsesinstitutionerne: Nanna Seidelin
 • Musikteatret Holstebro: Anders Jørgensen
 • Slagteriet S/I: Pia Stræde Palmelund
 • Færchfonden: Claus Omann Jensen
 • Holstebro Udvikling P/S: Maj Britt Rosenmeyer Olsen 
 • Kulturinstitutionerne: Henrik Tvarnø
 • Nørre Vosborg: Dorte-Pia Ravnsbæk
 • Lokal ildsjæl: Lotte Littau Kjærgaard